DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vaření

      Zde je několik mých receptů, které najdete i na těchto stránkách:

www.poslirecept.cz

 

 

 

                                                                                                     

 

 Řecké maso

     

 

  Ingredience

  • vepřová kýta nebo kuřecí maso: 500 g
  • česnek: 4 stroužky
  • zelenina sterilizovaná kunovjanka: 700 ml
  • worcesterská omáčka
  • ostrý kečup: 200 g

 

 

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a přidáme drcený česnek. Necháme ho v lednici uležet. Osmažíme, osolíme‚ zakápneme worcesterskou nebo sójovou omáčkou‚ opeříme. Přilijeme kunovjanku i s nálevem‚ vložíme do trouby a pod pokličkou dusíme doměkka asi 20 minut 3. Můžeme přidat nakrájené žampiony. Hotové zalejeme ostrým kečupem a promícháme. Podáváme s chlebem nebo v bramboráku.

 

       Doba přípravy

        45 minut

       Počet porcí

        2

      Orientační cena

       100 Kč

 

 

 

                                                                                                    

 

 

 

Úhrabky

 

                          

 

   Ingredience

  • brambory syrové: 500 g
  • mouka hladká: 200 g
  • sůl
  • brambory vařené: 400 g
  • sádlo: 30 g
  • slanina anglická: 40 g
  • cibule: 2-3
  • zelí kysané: 300 g
  • kmín drcený

 

 

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme‚ na­strouháme a osolíme. Přidáme mouku a umícháme těsto na halušky. Kousky těsta pak oddělujeme nožem přímo z prkénka a vkládáme do osolené vroucí vody, nebo protlačíme cedníkem s velkými otvory. Slaninu nakrájíme na kostičky, brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Krok 2: Uvařené halušky vyndáme‚ přidáme k nim na­krájené brambory uvařené ve slupce a vše zlehka promícháme. Na sádle upečeme kostičky slaniny‚ přidáme nakrájenou cibuli‚ zpěníme‚ při­­mícháme nakrájené kysané zelí‚ drcený kmín a podusíme.

Krok 3: Nakonec k zelí přidáme halušky a promícháme.

 

 

      Doba přípravy

        50 minut

      Počet porcí

         4

     Orientační cena

        50 Kč

 

 

                                                                                                    

 

 

 

 

Těstoviny s nivou

 

 

                                                   

 

 

Ingredience

  • těstoviny: 1 balení
  • niva: 400 g
  • mrkev: 2 ks větší
  • mléko: 200 ml
  • máslo: 1 lžíce

 

 

Postup přípravy

Krok 1:Uvaříme těstoviny dle návodu. Mrkev oloupeme‚ nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme je na másle.

Krok 2:Když je měkká, přilijeme mléko, přisypeme nastrouhanou nivu a chvíli povaříme. Těstoviny dáme okapat a přelijeme nivovou omáčkou.


TIP: Místo mléka můžeme omáčku připravit ze smetany, ­bude ještě vydatnější. Ne­máme-li čerstvou mrkev, použijeme mraženou.

 

 

      Doba přípravy

      25 minut

      Počet porcí

      4

      Orientační cena

      80 Kč

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

                                                        

Ovesné karbanátky

 

                           

 

 

Ingredience

  • droždí: 50 g
  • cibule: 1
  • vločky ovesné: 200 g
  • vejce: 1
  • mouka celozrnná: 2 lžíce
  • kmín drcený: špetka
  • majoránka: špetka
  • koření na mleté maso: dle chuti
  • pepř: dle chuti
  • sůl: dle chuti
  • olej na smažení

 

Postup přípravy

Krok 1: Ovesné vločky namočíme na 20 minut do vody, pak je scedíme (vymačkáme) přes síto a vodu vylijeme. Přidáme vejce, mouku, koření, droždí a strouhanou cibuli, vše dobře promícháme.

Krok 2: Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej a lžící nabíráme vločkovou směs. Smažíme po obou stranách dozlatova.

Krok 3: Opečené karbanátky položíme na ubrousek a odsajeme přebytečnou mastnotu. Podáváme se zelím. Jsou výborné i studené.

 

   Doba přípravy

   25 minut

   Počet porcí

   4

   Orientační cena

   30 Kč

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

 

Cuketový slaný koláč

 

        

 

 

Indegrience :

1. 400 g nahrubo nastrouhaných cuket

2. 200 g sýr eidam nahrubo nastrouhaný

3. 200 g na nudličky nakrájené uzené maso

4. 5 celých vajec

5. 1 cibule

6. 4 stroužky česneku

7. 1 dcl oleje + olej na osmažení cibule

8. 1 hrnek hrubé mouky

9. 1 prášek do pečiva

10. sůl 

11. 1 lžička vegety

12. 1/2 lžičky pepře

13. majoránka

 

 

Postup přípravy :

Cilbuli nakrájíme a osmažíme na oleji i s česnekem a necháme zchladnout. Z cukety vydlabeme dužinu a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a ostatní indegrience, nakonec mouku s práškem do pečiva, vše promícháme a nalejeme na vymaštěný a vysypaný plech a dáme péct do trouby do růžova asi na 20- 30 minut, pečeme při        180 -200 °C.

 

doba přípravy

 20 min.

počet porcí

 8 - 12

cena

80 Kč

 

 

 

                                                                                                   

 

 

 

 

Brokolicový nákyp

 

          

 

 

 

 

Indegrience :

1. 1 celá brokolice

2. 20 dkg žampiony

3. 20 dkg uzené maso nebo šunkový salám

4. 20 dkg tvrdý sýr, můžeme přidat i nivu

máslo, sůl, pepř

5. 3 větší brambory

 

 

Postup přípravy :

Brokolici spaříme asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě vyjmeme, rozeberem ji na růžičky, brambory pokrájíme na kostky a uvaříme je v téže vodě do poloměkka, necháme okapat, nakrájíme si žampiony, uzené maso.  Pekáček vymažeme máslem a postupně klademe, brambory, brokolici, žampiony, uzené maso, zasypeme tvrdým nastrouhaným sýrem, můžeme přidat strouhanou nivu a nahoru dáme ještě vločky másla. Dáme do trouby na 20 minut zapéct.

 

   doba přípravy

   20 minut

   počet porcí

   4

   cena

   90 Kč

 

______________________________________________

 

 

 

 

Smažené tvarůžky

         

Ingredience

  • tvarůžky olomoucké: 1 balení
  • salám paprikový: 8 koleček
  • strouhanka: 2 lžíce
  • mouka hladká: 2 lžíce
  • vejce: 1
  • olej na smažení: 20 ml

Postup přípravy

Krok 1: Každý tvarůžek vložíme mezi kolečka salámu a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji.

Krok 2:

Podáváme s opečenými bramborami a tatarskou omáčkou. Výborně se k nim hodí dobře vychlazené pivo.

 

TIP: Tvarůžky jsou díky nízkému obsahu tuku (kolem 1%) vhodné na dietu. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu. Kromě soli neobsahují žádné konzervační látky.

 

Doba přípravy

15 minut

Počet porcí

4

Orientační cena

25 Kč