Vaření
Řecké maso
Ingredience
- vepřová kýta nebo kuřecí maso: 500 g
- česnek: 4 stroužky
- zelenina sterilizovaná kunovjanka: 700 ml
- worcesterská omáčka
- ostrý kečup: 200 g
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a přidáme drcený česnek. Necháme ho v lednici uležet. Osmažíme, osolíme‚ zakápneme worcesterskou nebo sójovou omáčkou‚ opeříme. Přilijeme kunovjanku i s nálevem‚ vložíme do trouby a pod pokličkou dusíme doměkka asi 20 minut 3. Můžeme přidat nakrájené žampiony. Hotové zalejeme ostrým kečupem a promícháme. Podáváme s chlebem nebo v bramboráku.
Doba přípravy
45 minut
Počet porcí
2
Orientační cena
100 Kč
Úhrabky
Ingredience
- brambory syrové: 500 g
- mouka hladká: 200 g
- sůl
- brambory vařené: 400 g
- sádlo: 30 g
- slanina anglická: 40 g
- cibule: 2-3
- zelí kysané: 300 g
- kmín drcený
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme‚ nastrouháme a osolíme. Přidáme mouku a umícháme těsto na halušky. Kousky těsta pak oddělujeme nožem přímo z prkénka a vkládáme do osolené vroucí vody, nebo protlačíme cedníkem s velkými otvory. Slaninu nakrájíme na kostičky, brambory vařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 2: Uvařené halušky vyndáme‚ přidáme k nim nakrájené brambory uvařené ve slupce a vše zlehka promícháme. Na sádle upečeme kostičky slaniny‚ přidáme nakrájenou cibuli‚ zpěníme‚ přimícháme nakrájené kysané zelí‚ drcený kmín a podusíme.
Krok 3: Nakonec k zelí přidáme halušky a promícháme.
Doba přípravy
50 minut
Počet porcí
4
Orientační cena
50 Kč
Těstoviny s nivou
Ingredience
- těstoviny: 1 balení
- niva: 400 g
- mrkev: 2 ks větší
- mléko: 200 ml
- máslo: 1 lžíce
Postup přípravy
Krok 1:Uvaříme těstoviny dle návodu. Mrkev oloupeme‚ nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme je na másle.
Krok 2:Když je měkká, přilijeme mléko, přisypeme nastrouhanou nivu a chvíli povaříme. Těstoviny dáme okapat a přelijeme nivovou omáčkou.
TIP: Místo mléka můžeme omáčku připravit ze smetany, bude ještě vydatnější. Nemáme-li čerstvou mrkev, použijeme mraženou.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
4
Orientační cena
80 Kč
Ovesné karbanátky
Ingredience
- droždí: 50 g
- cibule: 1
- vločky ovesné: 200 g
- vejce: 1
- mouka celozrnná: 2 lžíce
- kmín drcený: špetka
- majoránka: špetka
- koření na mleté maso: dle chuti
- pepř: dle chuti
- sůl: dle chuti
- olej na smažení
Postup přípravy
Krok 1: Ovesné vločky namočíme na 20 minut do vody, pak je scedíme (vymačkáme) přes síto a vodu vylijeme. Přidáme vejce, mouku, koření, droždí a strouhanou cibuli, vše dobře promícháme.
Krok 2: Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej a lžící nabíráme vločkovou směs. Smažíme po obou stranách dozlatova.
Krok 3: Opečené karbanátky položíme na ubrousek a odsajeme přebytečnou mastnotu. Podáváme se zelím. Jsou výborné i studené.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
4
Orientační cena
30 Kč
Cuketový slaný koláč
Indegrience :
1. 400 g nahrubo nastrouhaných cuket
2. 200 g sýr eidam nahrubo nastrouhaný
3. 200 g na nudličky nakrájené uzené maso
4. 5 celých vajec
5. 1 cibule
6. 4 stroužky česneku
7. 1 dcl oleje + olej na osmažení cibule
8. 1 hrnek hrubé mouky
9. 1 prášek do pečiva
10. sůl
11. 1 lžička vegety
12. 1/2 lžičky pepře
13. majoránka
Postup přípravy :
Cilbuli nakrájíme a osmažíme na oleji i s česnekem a necháme zchladnout. Z cukety vydlabeme dužinu a nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr a ostatní indegrience, nakonec mouku s práškem do pečiva, vše promícháme a nalejeme na vymaštěný a vysypaný plech a dáme péct do trouby do růžova asi na 20- 30 minut, pečeme při 180 -200 °C.
doba přípravy
20 min.
počet porcí
8 - 12
cena
80 Kč
Brokolicový nákyp
Indegrience :
1. 1 celá brokolice
2. 20 dkg žampiony
3. 20 dkg uzené maso nebo šunkový salám
4. 20 dkg tvrdý sýr, můžeme přidat i nivu
máslo, sůl, pepř
5. 3 větší brambory
Postup přípravy :
Brokolici spaříme asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě vyjmeme, rozeberem ji na růžičky, brambory pokrájíme na kostky a uvaříme je v téže vodě do poloměkka, necháme okapat, nakrájíme si žampiony, uzené maso. Pekáček vymažeme máslem a postupně klademe, brambory, brokolici, žampiony, uzené maso, zasypeme tvrdým nastrouhaným sýrem, můžeme přidat strouhanou nivu a nahoru dáme ještě vločky másla. Dáme do trouby na 20 minut zapéct.
doba přípravy
20 minut
počet porcí
4
cena
90 Kč
______________________________________________
Smažené tvarůžky
Ingredience
- tvarůžky olomoucké: 1 balení
- salám paprikový: 8 koleček
- strouhanka: 2 lžíce
- mouka hladká: 2 lžíce
- vejce: 1
- olej na smažení: 20 ml
Postup přípravy
Krok 1: Každý tvarůžek vložíme mezi kolečka salámu a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji.
Krok 2:
Podáváme s opečenými bramborami a tatarskou omáčkou. Výborně se k nim hodí dobře vychlazené pivo.
TIP: Tvarůžky jsou díky nízkému obsahu tuku (kolem 1 %) vhodné na dietu. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu. Kromě soli neobsahují žádné konzervační látky.
Doba přípravy
15 minut
Počet porcí
4
Orientační cena
25 Kč